Aarhus Universitets segl

Dronning Margrethe II's rejselegat

I forbindelse med årsfesten i september uddeles H.M. Dronning Margrethe II's rejselegater til 5 særligt talentfulde studerende ved Aarhus Universitet.


Fakta om Dronning Margrethe II's rejselegat

­

  • Rejselegatet blev indstiftet i 2010 som en gave til Hendes Majestæt Dronning Margrethe i anledning af Dronningens 70 års fødselsdag.
  • På Aarhus BSS og Arts går legatet til studerende ved statskundskab og arkæologi – de fag, som Hendes Majestæt selv læste i sin tid som studerende på Aarhus Universitet i 1961-1962. Der er ingen krav til studieretningen på henholdsvis Faculty of Health, Faculty of Natural Science og Faculty of Technical Science.
  • Hensigten med legatet på 25.000 kroner er at gøre det muligt for legatmodtagerne at studere i udlandet i forbindelse med deres studier på Aarhus Universitet.

Legatmodtagerne 2024

Legatmodtagere

2024


Johan Trap-Godau, kandidatstuderende i arkæologi, Institut for Kultur og Samfund, Faculty of Arts

Johan Trap-Godau skrev bachelorprojekt om vragtypen kogge – en særlig skibstype fra middelalderen. Ud fra genstande fundet i gamle skibsvrag undersøgte han, hvad de kan fortælle os om handel og netværk i 1300-tallet.   

Ved siden af studiet er Johan Trap-Godau aktiv i flere studenterfaglige foreninger, og han er administrativ studentermedhjælper på UrbNet – et forskningscenter, som undersøger udviklingen af byer fra den hellenistiske periode til middelalderen.

Johan Trap-Godau har en foreløbig plan for sit speciale. Han vil fortsætte arbejdet fra bachelor-opgaven med sammenlignende undersøgelser af skibsfund fra de tidligere hansestæder. Dronningens rejselegat giver ham mulighed for at foretage en studierejse til museer i Tyskland eller Polen, eller til hansekontorer som Brügge eller Bergen. Her kan han bruge de store arkæologiske samlinger og data til at forklare, hvordan maritime handelsnetværk i middelalderen hang sammen.

 


Amalie Andkær Pedersen, kandidatstuderende i statskundskab, Institut for Statskundskab, Aarhus BSS

Amalie Andkær Pedersen er særligt optaget af politisk adfærd, herunder hvilken rolle partitilhørsforhold spiller for vælgeres politiske holdningsdannelse, og hvad der ligger til grund for polarisering mellem vælgere, som stemmer på forskellige partier. Hun er også interesseret i avanceret statistik og anvendelsen af kvantitative metoder.

Ved siden af studiet arbejder Amalie Andkær Pedersen for Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse, og hun er instruktor i to forskellige metodefag. Herudover har hun været frivillig i Aarhus BSS’ Exchange Buddy-program for udvekslingsstuderende, arbejdet for en folketingskandidats valgkamp og været faglig tutor for først folkeskoleelever og senere gymnasieelever.

 Dronningens rejselegat vil støtte Amalie Andkær Pedersens planer om at søge ind på det anerkendte statskundskabsinstitut Sciences Po i Paris, som har et stærkt fagudvalg inden for områder som international politik og offentlig politik.


Amalie Quist Rousing, kandidatstuderende i medicin, Institut for Biomedicin, Faculty of Health

Amalie Quist Rousing er især optaget af forskning i cystisk fibrose – en arvelig, genetisk betinget sygdom, der blandt andet kommer til udtryk i lungerne. Hun er allerede medforfatter på flere videnskabelige artikler om emnet, har præsenteret på flere internationale videnskabelige konferencer, er forskningsassistent på Institut for Biomedicin og projektkoordinator for en klinisk undersøgelse på Aarhus Universitetshospital.

Tidligere har Amalie Quist Rousing haft et klinisk studieophold på Ilulissat Hospital, Grønland, og hun laver foreningsarbejde for International Medical Cooperation Committee (IMCC), blandt andet som lokal leder i ”Ashipti”, der via et partnerskabsprojekt i Ghana arbejder med at forebygge livsstilssygdomme. Hun er også frivillig i ”Bamsehospitalet”, som forsøger at forbedre børns forhold til sundhedsvæsenet.

Amalie Quist Rousing har planlagt et klinikophold på en akutmodtagelse i Brisbane, Australien, hvortil Dronningens rejselegat er en økonomisk støtte.


Rebecca Fjord Jørgensen, kandidatstuderende i biologi, Institut for Biologi, Faculty of Natural Sciences

Rebecca Fjord Jørgensen har en stor interesse for fysiologi, især koblingen mellem det molekylære og cellulære niveau og kroppens funktion som helhed. Hun har skrevet bachelorprojekt om det iltbærende protein myoglobin, som findes i musklerne, og hun planlægger at skrive speciale indenfor sammenlignende biologi, der undersøger fysiologien på tværs af organismer – for eksempel kan slangers fordøjelse lære os noget om menneskers fordøjelse, og studier af fugle og fisks øjne kan lære os noget om øjets generelle opbygning.

Det sociale liv ved siden af studiet vægter Rebecca Fjord Jørgensen også højt, og hun har bl.a. engageret sig i Biologisk Revy, Aarhus Studenter Roklub (ASR) og roklubbens Velfærdsforening (VFF).

Rebecca Fjord Jørgensen har brugt Dronningens rejselegat til et ophold på Department of Pharmacology, University of São Paulo, Brasilien, hvor hun undersøgte udskillelsen af hormoner i endotelet – det inderste lag i blodkarrene – og lærte nye teknikker til at bestemme blodkarrenes funktion.


Carl Johan von Düring Lausen, bachelorstuderende i mekanik, Institut for Mekanik og Produktion, Faculty of Technical Sciences

Carl Johan von Düring Lausen er en del af AU’s tværfaglige bidrag til den internationale ingeniørkonkurrence for studerende Formula Student, hvor studerende udvikler og bygger en elektrisk drevet racerbil. Som en af initiativtagerne er Carl Johan von Düring Lausen med til at udvikle og drive en tværfaglig studenterdrevet organisation, der inkluderer studieprojekter som spænder fra matematik-økonomi og international virksomhedskommunikation til mekanik og elektroteknologi. I projekterne får de studerende erfaring og kompetencer indenfor bæredygtige teknologier.

Dronning Margrethe II’s rejselegat giver Carl Johan von Düring Lausen mulighed for rejseaktiviteter i forbindelse med sit bachelorprojekt, hvor han vil deltage i Formula Student 2025 med holdet AU Dolphins på racerbanen TT Circuit Assen i Holland.

2023


Frederik Søren Nielsen, kandidatstuderende i arkæologi, Institut for Kultur og Samfund, Faculty of Arts

Frederik Søren Nielsen er særligt optaget af senantikkens byrum, som han også skrev bachelorprojekt om. Han har i løbet af sin studietid deltaget i feltarbejde ad flere omgange, blandt andet i de dansk-italienske udgravninger i Francavilla Marittima i Syditalien. Og han har siden 2022 været tilknyttet det danske Halikarnassos-projekt i den tyrkiske by Bodrum, hvor han bl.a. har deltaget i registrering af fund.

I sit speciale vil Frederik Søren Nielsen med udgangspunkt i byerne i Lilleasien undersøge, hvordan vi kan forstå ruiner og forladte steder i den senantikke by, og hvilken rolle ruinerne spiller for vores oplevelse af byrummet.

Dronning Margrethe II’s rejselegat giver Frederik Søren Nielsen mulighed for en studierejse til det vestlige Tyrkiet, hvor han kan undersøge de steder, der indgår i hans speciale.


Tobias Rehoff Hyldahl, kandidatstuderende i statskundskab, Institut for Statskundskab, Aarhus BSS

Tobias Rehoff Hyldahl er interesseret i politisk adfærd og komparativ politik. Han har skrevet større opgaver om, hvordan vrede påvirker vælgernes politiske holdningsdannelse, og hvorvidt hadefulde brugere på sociale medier bliver mere ekstreme, når de bliver censureret og flytter til alternative platforme.

Tobias Rehoff Hyldahl har haft studiearbejde på to forskningsprojekter og som instruktor i Almen statskundskab og Metode. Derudover har han været frivillig som træner på Politikens Debattør- og kritikerskole.

Han vil bruge Dronning Margrethe II’s rejselegat til sit studieophold på University of California, Berkeley. UC Berkeley huser nogle af statskundskabens dygtigste forskere, som han håber at lære en masse fra, inden han skal hjem og skrive speciale.


Mohsen Redda, kandidatstuderende i medicin, Institut for Klinisk Medicin, Faculty of Health

Mohsen Redda er allerede i gang med en forskerkarriere og skal i et kommende ph.d.-projekt udvikle tidligere og mere præcise metoder til at diagnosticere og monitorere glioblastomer, den hyppigste form for hjernetumor. Mohsen Redda har under sit forskningsår på MR-Forskningscentret publiceret abstracts og præsenteret disse ved flere internationale konferencer.

I løbet af sin studietid har han været tutor for nye medicinstuderende og fordybet sig i bestyrelses- og foreningsarbejde. Desuden har han siden 2018 været instruktor på lægestudiet, hvor de studerende flere gange har kåret ham som Årets Studenterunderviser.

Dronning Margrethe II’s rejselegat kan yde støtte til et ophold på Cambridge University, hvor Mohsen Redda vil fordybe sig i det kliniske arbejde omkring hjernetumorer og molekylær MR-billeddannelse, som vil være til stor nytte i hans kommende ph.d.-projekt.


Signe Bjerg Kristensen, kandidatstuderende i Molekylær medicin, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Faculty of Natural Sciences

Signe Bjerg Kristensen er drevet af ønsket om at forstå, hvordan kroppen fungerer. Hvordan bekæmper kroppens celler en infektion? Og hvad er de molekylærbiologiske mekanismer bag sygdom?

Ved siden af studiet har Signe Bjerg Kristensen været tutor for nye studerende, hun er aktivt medlem i foreningen Molekylærbiologisk CELLskab og arbejder ved besøgsservice på instituttet, hvor hun underviser gymnasieelever i laboratorieøvelser.

Dronning Margrethe II’s rejselegat giver Signe Bjerg Kristensen mulighed for et studieophold ved Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet. Hun ser frem til at opleve et andet universitet, som også er stærkt indenfor naturvidenskab.


Nikolaj Kühne Jakobsen, bachelorstuderende i Computerteknologi, Institut for Elektro- og Computerteknologi, Faculty of Technical Sciences

Nikolaj Kühne Jakobsen er optaget af banebrydende teknologier og har blandt andet været med til at udvikle en e-mail-klient, der via et brugerdefineret filtreringssystem automatisk kan kategorisere og slette e-mails. Derudover har han engageret sig i et væld af hobbyprojekter, som spænder lige fra robotteknologi og IOT til algoritmer på kvantecomputere.

Han er ansat som forskningsassistent i afdelingen for Software Engineering & Computing Systems, hvor han særligt har fokus på projektet Reducing the Cyber Attack Surface (RCAS) og står til at være hovedforfatter på en artikel og medforfatter på en anden i 2023.  

Nikolaj Kühne Jakobsen regner med at bruge Dronning Margrethe II’s rejselegat til et studieophold på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA. Her håber han at kunne besøge professor Daniel Jacksons forskningsgruppe, som bl.a. undersøger, hvordan konceptspecifikationer kan bruges til at hjælpe store sprogmodeller som ChatGPT med at generere mere effektiv kode.

2022


Mathilde Vestergaard Meyer, ph.d.-studerende i arkæologi, Faculty of Arts

Hvad kan børns legetøj fortælle os om fortidens samfund? Det er et af hovedspørgsmålene i Mathilde Vestergaard Meyers bachelorprojekt og i hendes nyligt igangsatte ph.d.-projekt, hvor hun vil rekonstruere børns aktiviteter i en række forskellige fortidige kulturer, blandt andet Thule-kulturen på Grønland.

I løbet af sin studietid har Mathilde Vestergaard Meyer arbejdet på både Gammel Estrup, Danmarks Herregårdsmuseum og Moesgaard Museum, hvor hun som forskningsassistent også beskæftigede sig med arkæologiske undersøgelser.

Dronning Margrethe II’s rejselegat muliggør en studierejse til Grønland, hvor Mathilde Vestergaard Meyer kan studere legetøj og andre genstande fra fortidens børn.


Ida Vidar Kristensen, kandidatstuderende i statskundskab, Aarhus BSS

Ida Vidar Kristensen er optaget af et klassisk speciale inden for statskundskaben: politisk holdningsdannelse. Hun skrev bacheloropgave om, hvordan vælgerne vurderer en kandidat, der trækker ’jydekortet’, dvs. pointerer sit jyske ophav.

Ida Vidar Kristensen har kombineret sine stærke faglige kompetencer med relevant studiearbejde for VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Det har givet hende et praktisk kendskab til forsknings- og evalueringsopgaver og blod på tanden til en videre karriere inden for forskning.

Dronning Margrethe II’s rejselegat giver Ida Vidar Kristensen mulighed for et studieophold på Institut d'études politiques de Paris (’Sciences Po’).


Johanne Jul Elnegaard, kandidatstuderende i medicin, Faculty of Health

Johanne Jul Elnegaard har som forskningsårsstuderende arbejdet med et projekt om fedme og leverens ophobning af fedt, og hun har publiceret en forskningsartikel om emnet. Samtidig er hun en vellidt studenterunderviser i emnerne cellebiologi og histologi.

Ved siden af studie, forskning og undervisning arbejder Johanne Jul Elnegaard for at skabe gode rammer på medicinstudiet i både studienævn, medicinerråd og institutforum på Institut for Biomedicin.

Dronning Margrethe II’s rejselegat giver Johanne Jul Elnegaard mulighed for at deltage i en international konference i Canada med fokus på fedme og diabetes, hvor hun skal præsentere sine forskningsresultater.


Sebastian Loeschcke, kandidatstuderende i datalogi, Faculty of Natural Sciences

Sebastian Loeschcke har i sit studie særligt fokus på machine learning og data-intensive systemer, og han har som bachelorstuderende været førsteforfatter på en videnskabelig artikel om, hvordan man gør big data mere håndgribeligt. Han har præsenteret sine resultater på en international konference i Sverige.

Sebastian Loeschcke har gået på datalogiuddannelsens talentspor for særligt talentfulde studerende – Pre-Talent Track – og efterfølgende selv været instruktor på talentsporet. Samtidig har han taget del i forskningsaktiviteter i flere forskellige forskningsgrupper på instituttet.

Dronning Margrethe II’s rejselegat giver Sebastian Loeschcke mulighed for at rejse til Tel Aviv for at præsentere sin nye videnskabelige artikel på en international konference om computer vision og machine learning.


Mark Meyer, kandidatstuderende i Byggeri, Faculty of Technical Sciences

Mark Meyer er på sin kandidatuddannelse særligt optaget af bæredygtighed, indeklima og energioptimering samt genanvendelse af byggematerialer. Han er en entusiastisk studerende, der med sine evner og sit engagement kan sætte retningen for en mere bæredygtig byggebranche. Byggebranchen står for en stor del af verdens ressourceforbrug, og en mere bæredygtig tilgang vil komme alle til gavn. Ved siden af studierne har Mark Meyer studierelevant arbejde som studentermedhjælper ved Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S.

Dronning Margrethe II’s rejselegat giver Mark Meyer mulighed for at tage på et udvekslingsophold ved Politecnico di Milano, hvor han kan dykke mere ned i det bæredygtige byggeri.

Legatmodtagere 2021-2010

2021

  • Sara Cecilie Utvaag, Arkæologi
  • Anne Siri Snell, Statskundskab
  • Thomas Jensen, Medicin
  • Cathrine Abild Meyer, Nanoscience
  • Frederik Giessing Nielsen, Ingeniør

2020

  • Charlotte Marie Brühe Jensen, Arkæologi
  • Maria Søgaard-Nielsen, Statskundskab
  • Dina Sofia Mortensen, Astronomi
  • Sophia Thrane, Biomedicin

2019

  • Axel Hee Rømer, Arkæologi
  • Line Pedersen, Fødevareteknologi
  • Jon Hagen Herskind, Idræt
  • Jannik Fenger, Statskundskab

2018

  • Cathrine Frederiksen Madsen, Middelalder- og renæssancearkæologi
  • Karl Emil Bilstrup, IT-produktudvikling
  • Eeva-Liisa Røssell Johansen, Folkesundhedsvidenskab
  • Jens Erik Viuff Ludvigsen, Statskundskab

2017

  • Daniel Nykjær Andersen, Klassisk arkæologi
  • Nikolaj Roth, Kemi
  • Morten Kelder Skouboe, Medicin
  • Line Engbjerg, Statskundskab

2016

  • Jesper Borre Pedersen, Forhistorisk arkæologi
  • Sofie Hindkjær Lautrup, Molekylærbiologi
  • Sophie Brinck, Medicin
  • Johan Gøtzsche-Astrup, Statskundskab

2015

  • Caroline Elisabeth Fisker, Klassisk arkæologi
  • Lasse Beck Thostrup, Ingeniørvidenskab
  • Simon Riis, Idræt
  • Lasse Egendal Leipziger, Statskundskab

2014

  • Almut Fichte, Forhistorisk arkæologi
  • Mads Bøttger Hansen, Kemi
  • Mette Lise Lousdal, Folkesundhedsvidenskab
  • Niels Bjørn Grund Pedersen, Statskundskab

2013

  • Sine Grove Saxkjær, Klassisk arkæologi
  • Rasmus Pihl, Civilingeniør
  • Lisbeth Anna Karen Kronsted Lund, Idræt
  • Asger Narud, Statskundskab

2012

  • Kristina Bakkær Simonsen, Statskundskab
  • Peter Moe Astrup, Forhistorisk arkæologi
  • Nina Bjerre Andersen, Medicin
  • Oleg Sitsel, Molekylærbiologi

2011

  • Eva Mortensen, Arkæologi
  • Ria Kristin Langbehn, Statskundskab

2010

  • Mette Løvschal, Arkæologi
  • Thomas Tranekær, Statskundskab