Aarhus Universitets segl

Supercomputer gav næring til dataforskers virksomhed

Det kræver ualmindeligt stærke kapaciteter inden for fysik og datalogi at udvikle fremtidens kvantecomputere. Forskerteamet bag en ny startup har dog alligevel brug for alliancer med ikkeakademiske forretningsfolk, når de udvikler ny software.

Nikolaj Zinner
Professor Nikolaj Zinner, Institut for Fysik og Astronomi, er en af frontpersonerne i startupvirksomheden Kvantify, der i 2022 rejste investeringer i størrelsesordenen 15 millioner kroner til sit udviklingsarbejde med kvantecomputere. Foto: JS Danmark

Erfarne forskere fra Aarhus Universitet har begivet sig ud på usikker grund, når de arbejder med udvikling og markedsføring af software til kvantecomputere. Med sin baggrund i datalogi og fysik har forskergruppen identificeret en vigtig mangel på software, hvis kvantecomputere skal give værdi for virksomheder. Det er blevet til startupvirksomheden Kvantify, som helt fra start har rakt ud mod de brancher, hvor den nyskabende teknologi kan få værdi.

”Vi forskere kan teoretisere og analysere, men vi har brug for en dialog med erhvervslivet, hvis vi skal udvikle en software, så kvantecomputeren kan gøre en forskel,” forklarer professor Nikolaj Zinner fra Institut for Fysik og Astronomi.

Samarbejdet handler ikke kun om markedsføring og købmandskab. Kvantecomputere fungerer på en måde, som kræver en meget præcis software, og derfor har det også betydning, at udviklerne har forståelse for forretningsgangen.

”Der skal bruges helt specifikke styresystemer til specifikke problemer. Ellers risikerer man, at kvantecomputeren arbejder langsommere end almindelige computere,” konstaterer Nikolaj Zinner.

Hvem skal man connecte med?

Ud over de nødvendige akademiske kompetencer er Kvantify derfor opstået omkring Hans Henrik Knudsen, der allerede har en lang erhvervskarriere på CV’et, efter han blev ph.d. i fysik i 2008. Startupvirksomheden har desuden sammensat et bredt team med specialister i kemi, lægemidler, datalogi og procesoptimering, og den unge virksomhed har rejst 15 millioner kroner.

”Vi havde nogle gode afklaringssamtaler med konsulenterne i erhvervsudviklingstilbuddet The Kitchen i opstartsfasen, hvor det gik rigtig stærkt,” siger Nikolaj Zinner.

”Det var utrolig vigtigt at alliere sig med andre end akademikere, og her fik vi meget nyttig rådgivning om, hvem vi skulle connecte med, og hvad vi skulle huske at tænke på.”

Samarbejde i balance

Med sit udgangspunkt i et ældre, hæderkronet institut var professoren klar over, at universitetet til tider kan være lidt af et elfenbenstårn. Derfor var det godt at have nogen at spille bolden op ad, da man skulle afklare, hvilke samarbejdspartnere der kunne gavne projektet.

Samtidig er det jo de akademiske kompetencer, som bærer Kvantify frem mod sine løsninger, og kunsten har derfor været at etablere nogle gode samarbejdsformer.

Kvantify har for eksempel tilknyttet flere virksomhedsph.d.er, der opfattes som en win-win-situation for virksomhederne, fordi det giver vidensudvikling af deres medarbejdere.

”Grunden til, at det hele kan lade sig gøre, er også en utrolig opbakning fra universitetet og institutlederne, som har givet vores forskere mulighed for at gå ned i tid eller på orlov,” understreger Nikolaj Zinner.

Kvantecomputersoftware fra Kvantify er i første omgang rettet mod brancherne finans, logistik og pharma.


Vil du vide mere?