Aarhus Universitets segl

Fosfor - fødevarekrise eller forurening?

Hør Ingeborg Frøsig Pedersen, Tenure Track adjunkt ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, fortælle om brugen af fosfor til gødning af marker og dets konsekvenser for miljø og fødevareproduktion. 

Fosfor er et essentielt næringsstof, der indgår i livsvigtige forbindelser i alle levende organismer. For at sikre planters vækst, gødes markerne derfor med fosfor. Men korrekt gødning med fosfor er svært. Hvis der gødes med mere fosfor end planten optager, ophobes fosfor i jorden. Ophobet fosfor i jord kan potentielt tabes til vandmiljøet, der kan resultere i algeopblomstring og hermed ubalance i økosystemet. Kan vi sikre en bedre anvendelse af fosfor, så afgrøden vokser som den skal, uden at bringe det naturlige økosystem i fare?

I oplægget kommer vi omkring, hvordan forbruget af fosforgødning i landbrug har udviklet sig over tid, og i hvilke områder, der er særlig høj grad ophobes fosfor. Vi dykker ned i, hvad der sker med fosfor i jorden, og vi vil diskutere, hvordan man kan sikre afgrødens fosforbehov i fødevareproduktionen samtidig med mindst mulig miljøbelastning. Har vi alternative fosforkilder, så landbruget ikke er afhængig af import af råfosfat, der er en begrænset ressource? Kan vi blive bedre til at recirkulere fosfor? Og kan vi sikre afgrødens fosforforsyning uden at gøde med fosfor overhovedet?

Praktisk information

Tid og sted: 

  • Mandag den 24. september 2024 kl. 10:00-11:00
  • Livestreames på dit gymnasium

Det er gratis at deltage i forelæsningen. Forelæsningen foregår på dansk.

Målgruppe:

Forelæsningen henvender sig primært til gymnasieelever og lærere i Biologi eller Bioteknologi.