Masteruddannelse som fleksibelt forløb er en personligt tilrettelagt forskningsbaseret videreuddannelse. Her er du som ansøger i vid udstrækning selv ansvarlig for både at sammensætte og gennemføre uddannelsen.
Denne form for masteruddannelse skal gennem udvikling på videnskabeligt grundlag af faglige og personlige kompetencer kvalificere voksne til at kunne varetage højt kvalificerede funktioner i virksomheder, institutioner m.v.
En masteruddannelse som fleksibelt forløb er en selvstændig afrundet uddannelse som afsluttes med et afgangsprojekt. Uddannelsens omfang svarer til en fuldtidsstuderendes arbejde i et år, men den tilrettelægges som hovedregel på deltid.
Et masterforløb rummer to faser: Et vejledningsforløb og et uddannelsesforløb. Der stilles adgangskrav i forbindelse med optagelse til vejledningsforløbet både hvad angår forudgående afsluttet formel uddannelse og relevant erhvervserfaring.
I vejledningsforløbet udarbejder du i samarbejde med Aarhus Universitet en personlig uddannelsesplan, som tager udgangspunkt i din erhvervserfaring, livserfaring og forudgående uddannelse. Uddannelsesplanen består af uddannelseselementer fra eksisterende uddannelser.
Masteruddannelse som fleksibelt forløb tilrettelægges på samme niveau som en reguleret masteruddannelse og inden for afgangsprojektets fagområde. Et gennemført forløb giver ret til betegnelsen master med efterfølgende angivelse af uddannelsens hovedemne i parentes.
Både masteruddannelser som fleksibelt forløb og almindelige masteruddannelser er omfattet af lovgivning og uddannelsesbekendtgørelser.
En masteruddannelse som fleksibelt forløb adskiller sig fra de regulerede masteruddannelser ved at
Masteruddannelse som fleksibelt forløb rummer mulighed for at sammensætte din egen uddannelse. Det fleksible forløb stiller dog større krav til dig som ansøger end optagelse til uddannelser eller uddannelsesdele som universitetet har tilrettelagt og fastsat i studieordninger. Du skal være indstillet på at bruge tid på at søge og anvende relevant information på egen hånd. Du skal i princippet - praktisk, fagligt, administrativt samt socialt - kunne håndtere aktiv deltagelse i undervisning under forskellige og adskilte former for efter- og videreuddannelse.
Forud for en ansøgning om optagelse til vejledning bør du nøje overveje, hvilke akademiske kompetencer du vil erhverve dig gennem uddannelsesforløbet samt hvilke fagområder og problemstillinger, du vil arbejde med i dit afgangsprojekt. Desuden skal du på forhånd undersøge, om dine ønsker og intentioner som udgangspunkt falder inden for rammerne af et fagområde, hvor universitetet har en godkendt kandidat- eller en masteruddannelse. Læs mere på studieguiden
Efter- og videreuddannelse kan hjælpe dig med at indkredse generelt informationsmateriale og beskrivelser af universitetets uddannelser.
Kontakt Efter- og videreuddannelse, Nat-Tech Uddannelse pr. e-mail evu.nat-tech@au.dk
Ud fra dine overvejelser og mulighederne for at følge undervisning bør du i grove træk skitsere et konkret forslag til:
Du skal søge om optagelse på et vejledningsforløb, før du kan blive optaget på uddannelsesforløbet.
I vejledningsforløbet er det vejlederens rolle og funktion at bistå dig i afklaringen af, om dine ideer og ønsker vil kunne realiseres ved indskrivning på Aarhus Universitet. Vejlederen skal i givet fald sammen med dig udarbejde en plan for dit uddannelsesforløb. Uddannelsesplanen fungerer som studieordning, dvs. den fastsætter mål, indhold, eksaminer, tidsplan m.v. for dit studieforløb og for aftalen mellem dig og universitetet.
Det er fakulteterne for Natural Sciences og Technical Sciences, som har ansvaret for din optagelse og indskrivning, der også fastsætter omfanget af den vejledning, der stilles til rådighed i forbindelse med vejledningsforløbet.
Uddannelsesplanen er en aftale mellem dig og Aarhus Universitet. Den har i princippet samme funktion som en studieordning, dvs. uddannelsesplanen er en aftale, der fastsætter forløb og indhold i din uddannelse samt de forpligtelser der påhviler hhv. dig og universitetet. Planen kan således ikke løbende tages op til vurdering eller ændres ad hoc. Ændringer skal være tvingende nødvendige, fx i situationer hvor et uddannelseselement ikke længere er tilgængeligt, fordi det ikke udbydes.
Optagelse til vejledningsforløb forudsætter at du opfylder adgangskravene til masteruddannelse som fleksibelt forløb.
For at blive optaget på vejledningsforløbet skal du have gennemført en relevant adgangsgivende uddannelse på minimum følgende niveau:
Der kan stilles krav om, at din adgangsgivende uddannelse skal have en bestemt faglig retning. Det er et ufravigeligt krav, at du skal have mindst to års relevant erhvervserfaring efter den adgangsgivende uddannelse.
Aarhus Universitet forbeholder sig endvidere ret til at afvise ansøgere med henvisning til fakultetets planer for udvikling af regulerede uddannelser eller i tilfælde af manglende vejlederressourcer.
Ønsker du at være indskrevet på et vejledningsforløb i efteråret, skal du søge om optagelse senest 1. september. Hvis vejledningsforløbet resulterer i en uddannelsesplan, skal planen underskrives af dig og Aarhus Universitet i november. Derefter vil du blive optaget på uddannelsesplanens første element i forårssemestret.
Ønsker du at være indskrevet på et vejledningsforløb i foråret, skal du søge om optagelse senest 1. februar. Hvis vejledningsforløbet resulterer i en uddannelsesplan, skal planen underskrives af dig og Aarhus Universitet senest 1. juni. Derefter vil du blive optaget på uddannelsesplanens første element i efterårssemestret.
Ansøgningsfrist 1. september | Indskrivning til vejledningsforløb i efteråret |
Ansøgningsfrist 1. februar | Indskrivning til vejledningsforløb i foråret |
Ansøgning om optagelse til vejledningsforløb skal ske elektronisk og skriftligt. Du finder ansøgningsskemaet her.
Sammen med ansøgningsskemaet skal du indsende kopi af eksamensbeviser, en beskrivelse af evt. anden uddannelse eller andre relevante kvalifikationer i forhold til at søge ind på vejledningsforløbet. Du skal vedlægge dokumentation for 2 års relevant erhvervserfaring for så vidt angår længden og indholdet (fx arbejdsgivers erklæring eller kopi af ansættelsesbevis og lønseddel). Alle dine bilag skal være mærket med dato, navn og cpr-nummer.
Bemærk! Ansøgningsskema og bilag skal ikke sendes til os fysisk som der står på ansøgningsskemaet. Du skal sende din ansøgning til os elektronisk via denne online formular (vælg emnet 'andet').
Universitetet registrerer persondata, adgangsgrundlag, uddannelsens hovedemne samt resultatet af universitetets behandling af ansøgningen. Hvis du opfylder de formelle adgangskrav, videresendes din ansøgning til faglig vurdering hos den uddannelsesansvarlige på det aktuelle institut.
Efter- og videreuddannelse sender svar på din ansøgning. Der kan påregnes en vis sagsbehandlingstid, idet flere instanser skal involveres.
I forbindelse med indskrivning til masteruddannelse som fleksibelt forløb opkræves deltagerbetaling for:
Deltagerbetalingen pålignes ikke moms og omfatter ikke udgifter til undervisningsmaterialer, software o.lign.
Hvis du bliver optaget på et vejledningsforløb modtager du sammen med optagelsesbrevet en faktura til betaling af deltagerbetaling.
Deltagerbetalingen for vejledningsforløbet udgør: | 4.300,- kr. |
Vejledningen er til rådighed, når universitetet har registreret din betaling. Vejledningsforløbet er således omfattet af deltagerbetaling, uanset om du efterfølgende bliver optaget som studerende til masteruddannelse som fleksibelt forløb.
Optagelse til uddannelsesforløbet forudsætter, at universitetet har godkendt og underskrevet din uddannelsesplan. Den underskrevne uddannelsesplan indeholder oplysninger om de uddannelseselementer som optagelse omfatter, herunder vægtning i ECTS, eksamenskoder, rækkefølge og tidsplan.
Efter- og videreuddannelse opkræver deltagerbetaling for hvert enkelt uddannelseselement, du skal indskrives til på Aarhus Universitet samt for afgangsprojektet. Deltagerbetalingen opkræves forud for undervisningen og i rater pr. semester for indskrivning under Natural and Technical Sciences.
Deltagerbetalingens størrelse varierer for de forskellige uddannelseselementer. |
For afgangsprojektet varierer deltagerbetalingen afhængigt af, hvor mange ECTS-points projektet omfatter. Betalingen opkræves forud for projektets gennemførelse.
Deltagerbetalingen for afgangsprojektet udgør pr ECTS-point: 1000,- kr.