Mikael’s forskning omhandler omstillingen til en grøn økonomi, med fokus særligt på styringsmidler, regulering og eksterne omkostninger for miljø og klima, særligt forholdet mellem markedsbaserede policy instrumenter, formelle og uformelle institutioner og teknologiske fremskridt som grundlag for præventive og forebyggende politikker. Denne forskning har ofte været tværvidenskabelig, med brug af indsigter og modeller fra naturvidenskaben.
Mikael har udbudt kurser på Aarhus Universitet i 'Klimapolitik i komparativt perspektiv', 'EU's miljøpolitik' og 'Miljø-økonomi og Økologisk økonomi', og har bidraget til Sommeruniversitetets Klima-kursus. Mikael har vejledt speciale- og PhD studerende. Tre af Mikael's tidligere studerende har idag også ansættelse i professorater.
Mikael er koordinator for Horizon Europe projektet MARCHES, der tæller et bredt tværvidenskabeligt hold af miljøøkonomer, sundhedsspecialister, miljø-modellører og samfundsvidenskabere fra syv Europæiske lande. I en række år har Mikael været medarrangør af den årlige Globale Konference om Miljøbeskatning (GCET) som medlem af den internationale styringstrio. Mikael er medredaktør af det internationale tidsskrift 'Ecological Economics'.
Mikael har ydet forskningsbaseret rådgivning til bl.a. OECD, Nordisk Ministerråd, Det Europæiske Miljøagentur, EU Kommissionen, Verdensbanken og den Asiatiske Udviklingsbank. Desuden til nationale myndigheder i flere lande, fra Mexico til Kina, og ikke mindst til Danmarks Miljøstyrelse. Denne rådgivning har overvejende omhandlet grønne afgifter, ikke mindst relateret til CO2, men har også omhandlet evalueringer af finansielle miljøstøtteprogrammer i Danmark og udlandet.
Policy analyse
Grønne skatter og afgifter
Miljøøkonomi og Økologisk økonomi
Integrerede miljøvurderings modeller
Institutionel og komparativ analyse
EU's miljø-, klima- og energipolitik