Aarhus Universitets segl

”Tag aldrig friheden for givet”

Fire ambassadører fra den tidligere Østblok gav personligt indblik i Østeuropa før og nu. Og friheden skal der altid kæmpes for, lød et af hovedbudskaberne.

Rafal Wisniewski, Polens ambassadør i Danmark, var en af de fire ambassadører, der fortalte og debatterede om Østeuropas udvikling siden jerntæppet faldt.
Rafal Wisniewski, Polens ambassadør i Danmark, var en af de fire ambassadører, der fortalte og debatterede om Østeuropas udvikling siden jerntæppet faldt.

Eufori. Begejstring. Lettelse. En ny start. Det var nogle af ordene, som ambassadørerne for Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Polen brugte til at beskrive stemningen i de daværende kommunistiske lande, da jerntæppet faldt i efteråret 1989.

De fire ambassadører besøgte d. 9. oktober Aarhus Universitet for at tale om og debattere under overskriften ”25 years since the fall of communism in central Europe”.

”Befolkningen var ikke kun glad og lettet over at slippe fri af det kommunistiske styre. Der var også en følelse af at komme tilbage til Europa og til demokratiet, som vi kendte det før kommunismen blev indført,” sagde Jirí Brodský, Tjekkiets ambassadør i Danmark, om de radikale begivenheder for 25 år siden.

For ham var det også vigtigt at understrege, at kommunismen ikke blev besejret, men brød sammen på grund af interne problemer.

Historien er vigtig

De fire ambassadører var ikke kun kommet for at tale. De var også interesseret i de studerendes perspektiver. På spørgsmålet fra Polens ambassadør, Rafal Wisniewski, om hvorfor de studerende var kommet, lød der forskellige motiver. Mens en russisk studerende begrundede tilstedeværelsen med et ønske om politiske ændringer i sit hjemland, fremhævede en dansk studerende behovet for at få en lokal version af historien.

Netop vigtigheden af at forstå historien indefra blev på skift fremhævet af de fire ambassadører.

”Mine døtre har meget svært ved at tro på, at man for bare 25 år siden for eksempel ikke kunne købe mælkechokolade, gå på McDonald eller rejse til Østrig, der lå så tæt på. 25 år er ikke lang tid, men forandringerne har virkelig været revolutionerende. Det er vigtigt ikke at glemme, hvad frihed og demokrati har betydet for os,” understregede den slovakiske ambassadør i Danmark, Boris Gandal.

EU og NATO som grundpiller

Også den lynhurtige overgang fra kommunistisk planøkonomi til fri markedsøkonomi med privatiseringer i stor stil blev diskuteret. Var der slet ikke nogen fordele ved det kommunistiske system? Og hvad ville Østeuropa have gjort uden støtte fra EU? Det var nogle af de mange spørgsmål fra salen. Alle fire ambassadører understregede betydningen af EU og Nato for landenes udvikling:

”Vores medlem af Nato og EU har uden tvivl haft stor betydning. Det er de to ben, vores udenrigspolitik hviler på. Internt har det været med til at fremme demokrati og stabilitet,” fremhævede Boris Gandal.

”I dag har vi en økonomisk vækst, langt bedre infrastruktur, frie valg og partnerskaber med både nabolande og andre EU-lande. Der har været mange successer siden 1989,” sagde Lászlo Hellebrandt, Ungarns ambassadør i Danmark.

Han understregede dog også, at alt ikke er fryd og gammen. I forhold til livet under det kommunistiske styre er der i dag større sociale skel, finanskrisen i 2008 ramte Ungarn hårdt og en undersøgelse fra 2009 viste, at mange oplevede at have færre penge end under kommunismen.

Arrangementets sammensætning af de fire ambassadører var ikke tilfældig. De fire lande indledte i starten af 90’erne et politisk og regionalt samarbejde under navnet Visegrad-gruppen. Tilsammen har de fire lande i dag den 5. største økonomi i Europa, og den 12. største i verden.


Visegrad

Gruppen blev dannet i februar 1991 for at fremme politisk og regionalt samarbejde. 

De fire Visegradlande er:

  • Polen
  • Ungarn
  • Slovakiet
  • Den Tjekkiske Republik