Aarhus Universitets segl

Forskere afliver myte om løbeskader

Almindelige løbesko fungerer fint for nye løbere uanset deres fodstilling, viser ny forskning fra Aarhus Universitet. Raske nybegyndere med skæv fodstilling får nemlig ikke flere løbeskader end andre, hvis deres første sko er uden særlig støtte.

Forskerne har fulgt 927 raske nybegyndere med forskellige fodstillinger i et år.

Hvis man er sund og rask og skal i gang med at løbetræne for første gang, er det ok at stikke fødderne i et par helt almindelige, såkaldt neutrale, løbesko uden særlig støtte. Også selv om ens fødder pronerer under løb – altså falder indad.
Risikoen for, at visse fodstillinger kan medføre løbeskader ved brug af neutrale sko, ser nemlig ikke ud til at være til stede for denne særlige gruppe af raske nybegyndere.

Det viser et studie fra Aarhus Universitet, som netop er publiceret i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine under titlen “Foot pronation is not associated with increased injury risk in novice runners wearing a neutral shoe”.

Raske løbere fulgt gennem et år

Forskerne har fulgt 927 raske nybegyndere med forskellige fodstillinger i et år. Alle fik udleveret den samme model af en neutral løbesko – uanset om de stod helt lige på fødderne eller ej. I forsøgsperioden fik 252 personer en skade og løberne tilbagelagde i alt 163.401 kilometer.

”Vi har nu sammenlignet løbere med neutral fodstilling med de løbere, der pronerer i forskellig grad, og alt peger på, at der ikke er større risiko for skader hos løbere, der falder indad på foden, end hos de øvrige,” siger fysioterapeut og ph.d.-studerende Rasmus Ø. Nielsen fra Aarhus Universitet, der står bag undersøgelsen sammen med et forskerteam fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Holland.

”Det er kontroversielt, da man i mange år har antaget, at det er skadeligt at løbe i sko uden særlig støtte, hvis man pronerer i større eller mindre grad,” tilføjer han.

Rasmus Ø. Nielsen understreger, at studiet ikke har beskæftiget sig med, hvad der sker under løb i en sko af en anden type end neutral, og hvilke overvejelser løbere bør gøre sig vedrørende fodstilling og skovalg, når de allerede har haft en løbeskade.

Fokus på andre risikofaktorer

Nu forudser forskerne, at man fremover vil holde op med at betragte pronering af foden som en stor risikofaktor i forbindelse med løbeskader hos raske nybegyndere.
I stedet peger de på, at nybegyndere skal forholde sig til faktorer som overvægt, omfanget af træning, og gamle skader, når de vil undgå løbeskader.

”Men vi mangler stadig at forske i, hvorvidt fødder med udpræget pronering generelt er udsat for større risiko for løbeskader, end fødder i neutral stilling,” siger Rasmus Ø. Nielsen.


Tre hovedresultater

Forskerne peger i British Journal of Sports Medicine på tre hovedresultater:

  • Undersøgelsen modsiger den almindelige antagelse, at pronation i foden hænger sammen med en øget risiko for løbeskader, hvis man løber i en neutral sko.
  • Den viser, at risikoen for skader var den samme for løberne efter de første 250 km – uanset deres fodstilling.
  • Den viser, at antallet af skader per 1.000 km løb var signifikant lavere blandt løbere, der pronerer, end blandt de, der har neutral fodstilling.
  • Læs artiklen ”Foot pronation is not associated with increased injury risk in novice runners wearing a neutral shoe”.

Projektet er udført i samarbejde mellem ph.d.-studerende Rasmus Nielsen, lektor Henrik Sørensen, lektor Ellen Aagaard Nøhr og professor Erik Parner fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, professor Martin Lind fra Idrætsklinikken på Aarhus Universitetshospital, forskningsansvarlig overlæge ved Ortopædkirurgisk Forskningsenhed på Aalborg Universitetshospital Sten Rasmussen, og forskere fra Holland.

Det er finansieret af Aarhus Universitet, Ortopædkirurgisk forskningsenhed på Aalborg Universitetshospital og Gigtforeningen.


Yderligere oplysninger

Fysioterapeut, ph.d.-studerende Rasmus Ø. Nielsen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Direkte telefon:6118 1599
roen@sport.au.dk