Aarhus Universitets segl

Henrik B. Pedersen

Titel

Lektor

Primær tilknytning

Henrik B. Pedersen

Fagområder

  • Molekylær spektroskopi og dynamik
  • Ion fælder
  • Damptryk
  • Aerosoler
  • Ikke-lineær klassisk dynamik

Kontaktinfo

Telefonnummer
Mailadresse

Forskning

En stor del af min forskning omhandler eksperimentelle undersøgelser af spektroskopi, dynamik og reaktioner for atomare og molekylære systemer ved brug af acceleratorer, ion fælder (både dynamiskke og elektrostatiske), laserer, synkrotron stråling og stråling fra fri-elektron lasere. Som en del af denne forskning har vi opbygget en facilitet (XRING-lab), hvor studier af isolerede (atmosfærisk revante) reaktioner kan gennemføres og hvor lys-inducerede processer i molekyler kan karakteriseres i høj detalje for eksempel ved brug af ASTRID2 synkrotronstrålingsfaciliteten. Som en anden del af denne forskning har vi udviklet en unik facilitet (SAPHIRA-lab), hvor molekulære ioner helt universelt kan køles til lav temperatur (20-30 K) og derefter studeres over et meget stort dynamisk område (fra nanosekunder til sekunder). Denne facilitet udnytter en unik kombination af en kold radio-frekvens ion fælde, en elektrostatisk lagerring, samt flere avancerede laser systemer.

En anden del af min forskning omhandler måling af damptryk for stoffer med lav flygtighed, som for eksempel er afgørende for, hvordan partikler vokser i atmosfæren. Vi har inden for de seneste år opbygget en ny facilitet, der bruger en ny dynamisk metode til at måle mætningsdamptryk for stoffer for temperaturer, der er relevante i atmosfæren.

Jeg forsker også i atmosfæriske processer ved brug af større atmosfære simulationskamre. Mine væsentligste bidrag ligger inden for udviklingen af teknikker til at karakterisere kammerforholdene, indsamle data, og modellere resultaterne.   

Endelig forsker jeg i ikke-lineære klassiske systemer med et delvis fokus på at udvikle forskningslignende opstillinger til brug i undervisning på de første fire år af fysikstudiet. Eksempler på dette er en ny opstilling til at studere en svingende streng, pendul-bevægelser, kollisioner af legemer i en plan, væske strømning, samt tvungne overfladebølger (Faraday waves).

Uddannelse

Min nuværende undervisning omhandler primært eksperimentelle aspekter af fysik. Jeg er ansvarlig for kurset Eksperimentel fysik 1, der udbydes på 2. semester, og omhandler eksperimentelle undersøgelser af mekaniske systemer. Jeg er også ansvarlig for kurset Teknikker i eksperimentel fysik, der udbydes på kandidatdelen af fysikstudiet og primært omhandler praktiske anvendelser af elektronik og metoder til dataopsamling.

Udvalgte publikationer

Flere
Brug piltasterne på tastaturet for at scrolle
Brug piltasterne på tastaturet for at scrolle
Brug piltasterne på tastaturet for at scrolle