Jeg nyder de aarhusianske rammer, men befinder mig også godt i internationale sammenhænge. Ikke mindst Japan har jeg gennem årene besøgt en del gange, og erkender gerne min faglige japanofili.
Jørn Borup (b. 1966) er lektor på Afdeling for Religionsvidenskab med speciel interesse i buddhisme, japansk religion, religiøs diversitet og religionsvidenskabelig teori.
Udover diverse tidsskriftartikler samt (undervisnings-)bøger på dansk, står jeg bag Who owns Buddhism? Decolonising the study of religion, and beyond (Routledge 2023) og Japanese Rinzai Zen Buddhism. Myōshinji, a Living Religion (Brill 2008), ligesom jeg har været medredaktør af flere antologier og tidsskriftssærnumre.
Jeg har gennem årene undervist bredt i buddhisme, japansk religion, religionsfænomenologi, almen religionshistorie og diverse tematiske kurser på kandidatniveau. Siden min studentertid har deltaget i formidling ’ud af huset’ til Folkeuniversitetet, gymnasier og diverse nyhedsmedier og faglige formidlingsfora. Jeg har skrevet tre undervisningsbøger, og håber at få skrevet den der om buddhisme inden alt for mange år.
Udover egne forskningsprojekter om moderne japansk zen-buddhisme (ph.d.), herboende vietnameseres religiøsitet (postdoc) og decolonisation (Carlsberg monografistipendium) har jeg deltaget i kollektive projekter om religiøs pluralisme, moderne buddhisme, religiøs diversitet i Asien, transnational spiritualitet, japansk buddhisme i Europa, mindfulness, buddhisme og business. Jeg er involveret i projektet Buddhism and Waste samt forsknings- og publikationsprojekter om buddhisme i Norden og Europa.
Som tidligere afdelingsleder, (Religionsvidenskab), centerleder (Center for Samtidsreligion) samt formand i DASR (Danish Association for the Study of Religion) har jeg arbejdet for at styrke faget både indad- og udadtil.